Anasayfa / Genel / GÖYNÜK’ÜN TOKALI ÖRTMESİ MARKALAŞTI

GÖYNÜK’ÜN TOKALI ÖRTMESİ MARKALAŞTI

Tarihi, kültürel ve doğal güzelliklerini itinayla korumayı başaran Göynük’ün kendine has el dokuması olan “Tokalı Örtme”, Türk Patent Enstitüsü tarafından tescillendi.

Geleneksel Türk El Sanatlarını yaşatan Göynük’ün “Tokalı Örtmesi” markalaştı. Göynük Belediyesi tarafından Türk Patent Entitüsü’ne Coğrafi İşaretlerin Korunması kapsamında yapılan başvuru kabul edildi. “Tokalı Örtme”nin Göynük’e ait olduğunun tescillenerek Resmi Gazete’de yayımlanarak “Göynük ile özdeşleşen ‘Tokalı Örtme’ artık markalaştı.

Göynük Belediyesi olarak kültürel değerlerimize sahip çıkmayı gçrev edindik. özellikle el sanatları başta olmak üzere kültürel zenginliklerimizin devam etmesi için gerekli bilimsel çalışmalara da destek olduklarını söyledi. Kazan, “Göynük’e özgü geleneksel el sanatlarımızın yaşatılması için çalışıyoruz. “Tokalı Örtme” de Göynük’e has, özel el dokuması bir örtme. Göynük’e ait olduğunun tescillenmesi için attığımız adımın sonuca ulaşması bizim için önemli. Tokalı Örtme gibi ülkemizin birçok köşesinde var olan kültürel değerin korunmasına da örnek olacak bir adım olmuştur.

ÖZEL TEZGAHLARDA DOKUNUYOR

Baş üstüne gelen kısmı desenli, iki parça, ince pamuklu bez dokumanın birleşmesinden meydana gelen Tokalı Örtme’nin kısa kenarlarında kırmızı püsküller bulunuyor. Kısa kenar saçaklarına bağlanan kırmızı püsküllere yörede toka denildiği için bu örtüler Tokalı Örtme olarak adlandırılıyor. Tokalı örtmeler “düzen” adı verilen özel dokuma tezgâhında dokunuyor. Göynük tokalı örtmelerinin zemin renkleri ekru, krem ve beyazın tonlarından oluşuyor. Göynük tokalı örtmelerinde hardal rengi şeritler bulunuyor ve fitillerde beyaz, bordo, yeşil ve sarı renkler kullanılıyor. Kısa kenar bordür zemini bordo ya da koyu kırmızı oluyor. Desen renkleri ise tam bir renk çümbüşü yaşatıyor. Beyaz, koyu ve açık yeşil, parlak sarı ve saman sarısı, açık kiremit kırmızısı, koyu mavi ve siyah renklerle bordür dışındaki desenlerde beyaz hariç bütün renkler kullanılıyor.

“Tokalı Örtme, Göynük ile özdeşleşmiş dokuma üründür. Tokalı örtmelerde yer alan baş üstü ve kısa kenar desenleri yöre kültürüne ve geleneklerine bağlı olarak uzun zaman içinde oluşturulmuş. Örtmelerin yapım tekniği ve kullanılan desenler nesilden nesile aktarılan ustalıkla günümüze ulaşmıştır. Bu sebepten ötürü üretimin her aşaması Göynük’te yapılmalıdır. Göynüklülerin el emeği göz nuru olarak dokudukları Tokalı Örtme’nin markalaşması  denetiminin Göynük’te olması bu açıdan önemlidir. Tokalı Örtme, Göynük el sanatlarından sadece biri. Göynük bebeği, iğne oyaları, peşkir, ahşap eşyaları da Göynük’ün zengin geleneksel el sanatları arasındadır”

Hakkında Göynük Belediyesi

Bunumu arıyorsunuz ?

EKİM AYI MECLİS TOPLANTISI ALINAN KARARLAR