GÖYNÜK ARAŞTIRMALARI VE HALK KÜLTÜRÜ SEMPOZYUMU GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi tarafından Göynük Kaymakamlığı ve Göynük Belediyesi iş birliğiyle düzenlenen Göynük Araştırmaları ve Halk Kültürü Sempozyumu yapılmıştır. Birçok bilimsel ve sanatsal etkinliğin yer aldığı zengin içeriğiyle dikkat çeken sempozyum, 25, 26 Kasım 2022 Bolu ve 27 Kasım 2022 tarihlerinde ilçemizde gerçekleştirilmiştir.
Sempozyum kapsamında ilçemizin doğal güzellikleri, kent dokusu, tarihi ve kültürel mirası ile Türkiye’nin Sakin Şehirleri arasında yer alan, tarihinden turizm ve mimarisine, halk kültürü ve sosyal yaşamından giyim kuşamına, tarım ve hayvancılığından biyoçeşitliliğine, eğitimden basın yayına, Türk şiiri, romanı ve Türk sinemasına katkılarından türküleri, geleneksel sanatları ve yemek kültürüne kadar geniş bir yelpazede ele alınan Göynük değerleri 168 akademisyenin yayınladığı bildiriler ile katılımcılara sunulmuştur.
Sempozyum kapsamında ayrıca atölye çalışmaları, konserler, halk oyunları, defileler, belgesel gösterimleri ile sergiler düzenlenmiştir.
Göynük Araştırmaları ve Halk Kültürü Sempozyumu, Üniversite ev sahipliğinde Kongre Merkezi Bordo Salonda düzenlenen açılış programıyla başladı. Programa; Bolu Valisi Erkan Kılıç, Cumhuriyet Başsavcısı Ali Keleş, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, İl Emniyet Müdürü Sadettin Aksoy, İl Jandarma Komutanı J. Kd. Alb. Haluk Saygılı, Göynük Kaymakamı Ferhat Gür, Belediye Başkanımız Ahmet Çankaya, Kıbrıscık Belediye Başkanı Emin Tekemen, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Aydın Him, İl Milli Eğitim Müdürü Cemil Sarıcı, Bolu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Türker Ateş, Bolu Halk Kültürünü Araştırma ve Uygulama Merkezi (BAMER) Müdürü ve Sempozyum Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Azize Aktaş Yasa, konuk bilim insanları ve akademisyenler, dekanlar, Belediye Personellerimiz, Göynük Sivil Toplum Kuruluşlarımız, vatandaşlarımız ve öğrenciler katıldı.
Başkanımız Ahmet Çankaya açılış konuşmasında “Göynük çok önemlidir. Akşemseddin Hazretleri türbesi ve Kuvayı Milliye’ye ilk destek veren Cumhuriyet’in ilk Kaymakamı Hurşit Bey’in yaptırdığı Zafer Anıtı ile çok değerli bir ilçedir. Üniversitemize gerçekten köklü bir kültürü olması nedeniyle Göynük’ü işlediği için şükranlarımı arz ediyorum. Sempozyumun hazırlanmasında emeği geçen Bütün Belediye Personelime ve Göynük Üreten Eller Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifine teşekkür ediyorum. Katılımlarınızdan dolayı da sizlere çok teşekkür ediyor, Programımızın başarılı geçmesini diliyorum.” dedi.
Sempozyumun son gününde ilçemizde gerçekleşen programda, Bolu’dan gelen misafirlerimize ve Vatandaşlarımıza Belediye Salonumuzda, Göynük ile ilgili bilgilendirme ve Göynük El Sanatları Bildirisi ve Göynük El Sanatları Çalıştayı gerçekleştirilmiştir. Programın sona ermesi ile birlikte katılımcılarımız ve misafirlerimize Yöresel El Sanatları Üretim Merkezimiz ve Göynük gezisi yaptırılarak program tamamlanmıştır.